Mikäli on kiinnostunut eri maiden kulttuureista, niin Suomesta löytyy yksi vertaansa vailla oleva museo, joka perustuu yhden naisen elämäntyöhön. Helinä Rautavaara (1928) oli rohkea seikkailija ja tutkimusmatkailija, joka valloitti maailmaa kymmenien vuosien ajan. Hän muun muassa ajoi polkupyörällään Etelä-Amerikan Amazonin jokivartta pitkin tutustuen samalla paikallisiin kulttuureihin. Hän keräsi merkittävät kokoelmat erilaisia esineitä ympäri maailmaa ja otti valtavia määriä kuvia retkiltään. Lisäksi taiteellisesti lahjakkaana ihmisenä Helinä Rautavaara maalasi kuvia kohteistaan sekä nauhoitti lukuisia äänitallenteita.

Helinä Rautavaara -museossa on mahdollisuus tutustua hänen laajoihin tutkimuksiinsa eri kulttuureista. Hänen tarkoituksensa oli nimittäin kerätä aineistoa väitöskirjaa varten, joka ei kuitenkaan koskaan tullut valmiiksi. Museosta löytyy esineistöä Afrikasta, Lähi-Idästä, Kaakkois-Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Psykologian maisteri havainnoi tutkimuskohteitaan osallistuvan havainnoinnin avulla kulttuurien sisältä päin. Tämän vuoksi hänellä oli kunnia saada osallistua monenlaisiin ritaaleihin ja tapahtumiin, joihin tavallisella turistilla ei ole normaalisti pääsyä.

Helinä_Rautavaara_museum_montrar_01Osa Helinä Rautavaaran arvokkaista esineistä on ollut näytillä monissakin näyttelyissä, mutta vasta 1998 esinekokoelmat saivat arvoisensa paikan omasta museosta. Helinä itse ei ehtinyt nähdä museoaan valmiina, vaikka museon perustaminen olikin hänen pitkäaikainen haaveensa. Hän oli eläessään kiinnostunut uskonnoista ja kulttuurien välisistä yhteyksistä. Hän käytti usein sanaa ”synkretismi”, jolla hän kuvasi eri puolilla maailmaa olevien uskonnollisten ja kulttuuristen asioiden yhteyksiä ja yhteneväisyyksiä.

Helinä Rautavaaran museosta löytyy noin 3000 erilaista esinettä, jotka liittyvät eri kulttuurien taiteisiin, rituaaleihin ja sekä arkielämään. Museon länsiafrikkalaiset esineet edustavat Suomen laajinta kokoelmaa.

Espoossa sijaitsevassa museossa järjestetään runsaasti ohjelmaa myös koululaisille. Samassa heillä on mahdollisuus saada aimo annos tietoa eri kulttuureista ja niiden moninaisuudesta. Myös ajankohtaiset pakolaisasiat ovat lähellä museon sydäntä. Tässä voisi olla opinpaikka monellekin jurolle suomalaiselle, jolla on ollut kenties pieniä ennakkoluuloja vieraita kulttuureita sekä erilaisia tapoja kohtaan. Usein tieto ja avoin mieli ovat parasta lääkettä ennakkoluuloihin. Kun näihin yhdistetään vielä puolueettomuus ja erilaisten asioiden hyväksyminen, niin näillä asenteilla pärjää maailmalla samalla lailla kuin museon nimikkoperustajakin.

Museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja monenlaisia hankkeita, kuten erilaisia kehitysyhteistyöhön perustuvia tapoja auttaa toisia kulttuureita.