Museoiden tehtävänä on tallentaa ja säilyttää monenlaista historiallista aineistoa ja tarpeistoa jälkipolvien nähtäväksi. Kohteet toimivat siis maalla, merellä ja ilmassa. Maantieteellisesti Suomella on varsin pitkästi rantaviivaa rajoittuen Suomenlahteen, Itämereen, Pohjanlahteen sekä Selkämereen. Näin ollen on luonnollista, että merenkulku on oleellinen osa suomalaista historiaa. Monissa rannikkokaupungeissa meri on tarjonnut lähes ainoan toimeentulon lähteen nuorille miehille. Merille on lähdetty ja sitä työtä tehty siihen saakka, kunnes perhe on sitonut jättämään työn merellä.

lennusadam_0Pohjoiset olosuhteet ovat luoneet talviseen merenkulkuun vielä omat erityispiirteensä, kuten jäänmurtajien käytön. Haasteelliset olosuhteet ovat tehneet suomalaisen merenkäynnin historiasta erittäin mielenkiintoista, ja tähän päästään tutustumaan useilla eri paikkakunnilla toimivissa merimuseoissa. Merimuseoita toimii ainakin seuraavilla paikkakunnilla: Oulussa, Kristiinankaupungissa, Vaasassa, Raumalla, Uudessakaupungissa, Turussa, Maarianhaminassa, Helsingissä, Loviisassa ja Kotkassa. Tässä perehdytään pääasiassa viimeksi mainitun museon tarjontaan.

Suomen merimuseossa Kotkassa on laajasti esiteltynä merenkulun historiaa. Sen tehtäväksi onkin määritelty suomalaiseen merenkulkuun liittyvän historian taltiointi ja tämän tiedon eteenpäin siirtäminen. Museon kokoelmissa on kuvia ja esineitä liittyen merellisiin aiheisiin. Kokoelmia täydentävät vielä arkistoaineistot sekä alan kirjallisuus.

Museossa päästään jyvälle siitä, kuinka riippuvainen nykyihminen on merenkulusta, jonka tulee toimia ympäri vuoden. Tavaroiden, palveluiden ja ihmisten täytyy liikkua, jotta yhteiskunnan rattaat pyörivät. Höyryjäänmurtaja Tarmo on hyvä esimerkki vanhoista, jo käytöstä poistetuista jäänmurtajista, jotka uutterasti jaksoivat palvella meriliikennettä, jotta tavarat ja ihmiset pääsivät liikkumaan meriteitse. Tätä vuonna 1907 valmistunutta Tarmoa voi ihastella Vellamon museoaluslaiturilla. Laiturista saattaa löytyä myös aluksia, jotka ovat kuuluneet merivartijoille.

Museossa on mahdollisuus tutustua havainnollisesti eri teemoihin, kuten merikauppaan, laivoihin sekä navigointiin; asioihin, jotka liittyvät merenkulun historiaan. Merimuseon kokoelmat käsittävät yli 1000 esinettä. Näiden joukossa on ihkaoikeita merimiesten käyttämiä tavaroita jopa satojen vuosien takaa, kuten astioita. Jännittävät löydöt erilaisista hylyistä mahdollistavat tällaisen tutkimusretken aikojen taakse. Samalla ne piirtävät kuvaa entisaikojen merimiesten karuista olosuhteista kaukana kotoa, kun työpäivät ovat pitkiä ja uuvuttavia, joka päivä samanlaisina toistuvia. Toisaalta myös näihin kuviin liittyy kaihoa ja meren tuomaa mystistä tunnelmaa, joka tuo samalla lohtua koti-ikävään.